André van den Boogaart

AndreHansvanDongen

(André speelt o.a. bij Solo, Bradley’s Circus en is een van de Broeders van het Zuiden).

André van den Boogaart Singer/Songwriter. (1970, Baarle Nassau)

‘Mijn hart weer op weg naar huis, schaamteloos is mijn accent’.
‘Ik ben op zoek naar woorden / op een pleedeur die klemt.’

Wanneer een titel als Rauwe Rand uit de handen van André van den Boogaart komt rollen dan valt deze gerust letterlijk te nemen. De Tilburger is bepaald niet van de zoetsappigheid. Nee, als hij zingt “Hier zit ik weer / Alleen op de bank / Drieënveertig jaar en rottend in de stank voor dank / Ik heb geen stuiver niet meer / Mijn harses doen weer hartstikke zeer / Mijn laatste geld ging weer op aan de drank”, dan weet je wat voor vlees we hier in de kuip hebben. Van de Boogaart is van de gestampte pot. En zo kijkt hij je ook aan vanaf de gitzwarte hoes.

Over zijn laatste geld gesproken: in het hoesje vertelt hij openhartig dat de plaat opgenomen werd “met een min nul euro budget in tijden van grote financiële crisis mijnerzijds”. Zus Fillie en goede vriendin Mattanja Joy Bradley hielpen hem financieel uit de brand. Het leven gaat niet over rozen. Wel over melancholie, bier, kroegtijgerij, de duivel en spijt. Van de Boogaart is zonder meer de ruwe bolster. Zijn blanke pit ontdek je tussen de regels van zijn openhartige teksten. Of in de ‘Mooie Dag’, die hij schurend en stomend bezingt.

Het rauwe karakter komt veelvuldig terug in de woorden. Diverse zinsneden zouden in Amerika tot een waarschuwend stickertje op de hoes geleid hebben. Maar het is nou eenmaal zijn eerlijke, ongezouten inborst. Hij beschrijft veelal avonturen bij nacht en ontij, met het bier binnen handbereik. In stamkroeg Weemoed of elders in de donkere nacht. Of met hamerende naweeën en puinhopen van weer een zware nacht. Ook nostalgie en spijt worden niet geschuwd, net zo min als de dood.

Van den Boogaart wordt vakkundig bijgestaan door goede muzikanten als Joris Verbogt, Jules Fransen, Alex Akela en Birgit Wijdemans. Daarnaast strikte hij ook rapper Tilberucht voor een verrassende en bijzondere bijdrage aan ‘Sprankje Hoop’. Rauwe Rand is bepaald geen plaat voor teerhartigen. Eerder eentje voor wie – net als André van den Boogaart zelf – voor d’n duvel niet bang is.

Andre-RauweRand

Meer info op andrevandenboogaart.com